IKEA, Clas Ohlson, Björn Borg, Volvo Cars, Libero, Leksands Knäckebröd, Procordia, Skånes Livsmedelsakademi, Danone, ICA, KRAV, Skanska, NCC, Atrium Ljungberg, White Arkitekter, Cantifix, Sigtunahem, Trivselhus, HSB, SEB, Vägverket, Destination Sigtuna, Granngården, Klockmaster, Svenska Kyrkan, Unfors, Forsman&Bodenfors, Volontaire, H&M, Jung Relations, Big Green Door, Truth, Sveriges Radio, Sveriges Television, TV3, Dagens Nyheter, Tidningsutgivarna, Utbildningsradion, Statens Medieråd, BBC Alba, Yle, Svenska Spel, Tele2, Bonnier Bokklubbar, Geeks med flera

”Vi på IKEA har bestämt oss för att vara ledande på livet hemma, globalt! Vi har historiskt sett och fram till idag varit framgångsrika med att hitta likheter i vardagslivet över hela världen. Självklart finns olikheter, men förvånande nog ser vardagslivet väldigt lika ut. Det som skiljer är ekonomiska möjligheter, boendeyta och vissa kulturella element, men oj vad lika vi är, trots allt. Vi gör 1000-tals ”homevisits” varje år i alla länder där vi har en marknad. Ibland ser vi tydliga behov och beteenden som vi inspireras av, men ofta har vi svårt att skapa insikter. Katarina har arbetat med att hjälpa oss att hitta fokus och förstå att ett snabbt hembesök sällan ger en rättvis bild. Jag och Katarina myntade ordet ”peoplevisit” – det är människornas drömmar, rutiner, liv och tankar vi vill komma närmare – därför har jag valt att jobba med Katarina för att hitta nya metoder och därmed nå nya insikter. Vi har använt arbetet med Katarina, hennes insikter och studier, in i IKEA:s globala sortimentsstrategi. Det är den strategi vi har som plattform, för all produktutveckling och delvis IKEA:s globala kommunikationsstrategi. Att ytterligare skapa insikt i hur folk lever sitt liv hemma, inte minst den nya generationen ”Millennials”, ger oss massa kraft i vårt arbete framöver.

Jag och Katarina klickade direkt, hennes charm, professionalism och passion kommer jag behöva igen. När vi går in på nya marknader samt behöver fräscha upp våra insikter på mogna marknader, ger Katarina massa bra och ny energi. Nu senast på ett Home Furnishing Forum med IKEAS 50 högsta ledare från hela världen, där vi fick en del och bita i.”

– Mia Lundström, Creative director Life at Home, IKEA of Sweden, Global range direction and product development

 

“I takt med att vi kan och vill mäta precis allt, blir insikterna lätt trubbiga och levererar mindre precision än någonsin tidigare. En total paradox med andra ord. Kan man ens mäta vår samtid? Funkar de mätmetoder vi så blint förlitat oss på? Katarina Graffman påvisar – genom sin skärpa och genuina kunskap – att vi måste tänka annorlunda. Dels för att på riktigt finna de insikter och upptäckter vi så ivrigt vill komma fram till och dels för att människor ändrar preferenser och mönster i allt snabbare takt. Katarina hävdar att vi behöver gå på djupet, att betrakta och observera människor utifrån deras egenskaper, behov och viljor – mycket snarare än att se dem som grupper indelade efter ålder etc. Rapp i käften, skarp i tanken och ständigt med glimten i ögat levererar Katarina Graffman sina tankar och utmanar alltid!”

– Dawid Lillewarg, Senior Strategist, Doberman

 

“Den fråga vi alla som jobbar inom mediebranschen söker svar på är: Hur ska vi nå unga medieanvändare? Hur ska vi lyckas bli relevanta för dem? Är det ens möjligt? Dessa frågeställningar måste vi ständigt fortsätta att arbeta med. Ett utmärkt sätt att komma ett långt steg på vägen i detta arbete är att anlita Katarina Graffman. Hon har en unik kunskap om barns och tonåringars medievanor. Inte minst är det intressant och viktigt att, via Katarina Graffmans forskning, lära sig hur barn och tonåringar definierar begreppet media. Att lyssna på Katarina Graffman ger ökad förståelse för de svårigheter som finns för medieföretagen, men framför allt också en ökad förståelse för vilka möjligheter som finns. Katarina Graffmans kunskaper är en ögonöppnare. Dessutom är hon en alldeles lysande och inspirerande föreläsare.”

– Daniel Nordström, Chefredaktör och ansvarig utgivare, VLT