Om varumärket Supreme SvD Kultur

Idag publicerades en lång artikel i Svenska Dagbladet Kultur om varumärket Supreme skrivet av Marcus Joons. Jag och Jacob Östberg fick äran att vara med, här ett litet utdrag:

– I det individualistiska” samhället som vi lever i är människan ju helt fri att skapa sig själv. Eller, vi tror det i alla fall. Vi har inte längre någon religion att vare sig tro på och tillhöra, däremot har vi ju marknaden som många med nyfrälst glöd tror på och följer. Här har Supreme lyckats bygga en aura av något gudomligt, må vara ett varumärkes gudomlighet. Och hur fungerar det med frälsning, jo det smittar. För den stora paradoxen med individualism är att den är kollektiv. Ju större valfrihet vi har, desto mer tittar vi på hur vår flock beter sig. Till exempel om ser vi en kö som i fallet när Supreme släpper sina plagg och produkter, ja men då tror vi direkt att här pågår något coolt eller viktigt.

Graffman och Östberg drar en parallell till marknadsföringsprofessorn Stephen Brown, en forskare som har behandlat dynamiken kring att konsumenter kanske inte vill ha allting serverat på silverfat, utan att vi många gånger kan tycka att vår upplevelse av ett marknadserbjudande blir bättre om vi får jobba lite. Här skulle man kunna placera de som köar för nya Apple-produkter eller de står och köar utanför Systembolaget under de dagar när man fått in småpartier med naturvin.
– Stephen Brown har, lite tillspetsat, påstått att man ska leva efter devisen: Plåga dina kunder, de kommer att älska det!, säger Östberg.

Supreme 0 (kopia)